Lesteberg Gård

Lesteberg Gård ligger idylisk til med utsikt over Krøderfjorden og Norefjell i bakgrunnen.
På gården i dag driftes:
Lesteberg familiebarnehage og
Engelsk cockerspaniel oppdrett.
Dere er hjertelig velkommen innom for en titt og for å slå av en prat hvis dere ønsker det.


Kontakt informasjon:

Elin Lesteberg
Nordre Lesteberg Gård
3536 Noresund

Telefon 95281333

Epost elinlesteberg@outlook.com

 

Litt gårdshistorikk for de som er interessert!

Gården Lesteberg.
Navnet på gården antas å komme fra leistr – «foten nedenfor ankelen, sokken, strømpelesten». I overført betydning et framspring av et berg eller fjell. I år 1350 ble Lesteberg skrevet «Læistebærg»
Fra Lesteberg er utskilt flere små bruk på Rundskogen. Siste deling av eiendommen var utskillelse av Søndre Lesteberg år 1855.
Det har vært husdyrhold på Lesteberg i mange generasjoner. Fra matrikuleringen i 1667 framgår at gården da fødde 1 hest, 5 kuer, vingefe og 6 sauer. Beiterettigheter for disse dyra var strengt regulert i et havneskjønn som klart tilkjennegav når dyra kunne slippes på skogsbeite, når de måtte flyttes til heimseterbeite i Åsen på Rundskogen og når de måtte videre til seterbeite på Leineseter, Norefjell. Tilsvarende regulering gjaldt også for hjemvegen om høsten.
Det framgår også at det var rikelig med sagtømmer i skogen. I en periode var det ei gårdssag på eiendommen. De skar stort sett tømmer til eget bruk, men også noe sagvirke ble solgt. Fra Lesteberg er det bl.a.levert materialer til et hus i Alta og et i Halden. Det var også ei egen langvedsag ved et lite fossefall like ved Leinesetra på Norefjell. Her skar de bygningsmaterialer til setrene i området.
Av gamle kvitteringer som vi har funnet framgår at eiendommens første traktor, en Ferguson gråtass ble innkjøpt i 1947 for kr. 9.015,-.
Telefonen kom til Norge i 1880. I 1892 var det strid om hvor telefonlinjen fra Kristiania til Bergen skulle gå. Linjen vestover kom ikke gjennom Krødsherad, men det kom telefon her ganske snart likevel. Det ble telefonsentraler på Lesteberg og Granbo ved Skinnes, totalt var det i bygda 62 telefonapparater på dette tidspunkt. Ved tellingen i 1901 var Live A. Skinnes telefonistinne i gamlebygningen (nå revet) på Nordre Lesteberg. I 1914 bestemte herredstyret nye navn på sentralene. Lesteberg ble byttet ut med Krødsherad og Granbo med Krøderen.
Da dampbåtene overtok fraktetrafikken på Krøderfjorden, først med Haakon Adelsten i 1861, var daværende eier av Lesteberg Erik O. Lesteberg kaptein. Han førte også flere av de gamle dampbåtene. Fra Ivar Sæters jubileumsskrift av 1914 framgår det at hans sønn Wilhelm E. Lesteberg også var båtkaptein. Altså har dette vært et yrke for flere av eierne på Nordre Lesteberg.
Nåværende eier av Nordre Lesteberg, Helge Vidar Lesteberg, hadde lenge sitt arbeid utenom gården som murer. Da han var liten var det melkeproduksjon på eiendommen, det var husdyrhold, og senere korndyrking samt skogsdrift som var hovednæringsvegen for hans foreldre Erik og Borghild Lesteberg.
Melkeproduksjonen ble gjenopptatt etter nybygg av fjøs i 1982, men nedlagt i år 1998. Fjøset har i de siste årene vært benyttet i forbindelse med dagens etablerte barnehagedrift. Her har vi hatt geiter, sauer, kaniner, høner og ikke minst hester til glede for både store og små i Lesteberg familiebarnehage.

 

 

 

 

Med vennlig hilsen

Elin Lesteberg

Hva skjer hos oss om dagen

8. jan, 2020

Nytt år nye muligheter

Julen er over for denne gang å det nye året er så vidt startet opp. Hos oss venter vi i spenning på helga hvor det skal være barnedåp i familien, en ny liten krabat så dagens lys i september og 99 år er gått siden det sist ble født en liten Erik i familien Lesteberg. Dette er stas for oss alle å vi gleder oss til å følge han på hans vei fremover i livet. Ut over dette er det stille tider på gården nå som mørket og vinteren ligger over oss, men solsnu har varslet om at lysere tider er på vei så forberedelser til nye prosjekt til våren og sommeren planlegges.

19. des, 2018

Juletid

Vi nisser, vi nisser teller dager i desember......
Nå er det snart jul, ventetiden er over, juleforberedelsene er i grove trekk gjort for denne gang. Treet er pyntet og huset skinner i krik og krok. Julebaksten hoppet jeg elegant over siden jeg skal feire jul i Sandnes i år. For meg er julelysene ute det mest magiske med førjulstiden og jul. alle lysene som skinner i mørketiden er fantastisk synes jeg. Det legger seg en spesiell stemning over gården når det nærmer seg jul, de gamle tradisjonene blir tydeligere og en tar seg tid til ettertanke. en blir ydmyk når en vet at tidligere generasjoner også i årevis har forberedt seg i dette gamle huset for å skape gode minner for små og store som har vokst opp og hatt sitt liv i tilknytning til denne plassen. Jeg håper alle får en fredelig og god jul med tid og rom for å ta det med ro, nyte livet og alle de kjære som vi har rundt oss. Med dette ønskes det riktig GOD JUL til alle fra oss på Lesteberg Gård

23. okt, 2018

Bygdeposten på besøk

I dag får vi besøk av Bygdeposten som har snappet opp arealinnspillet fra gården til kommunen, dette blir spennende.

13. mar, 2018

Oppussing og oppussing

Vi holder på, men begynner å se enden på det hele nå. I skrivende stund er gulvet på loftet underveis til ferdigstilling så da kan kjøkkenkroken monteres, baderomsgulvet er ferdig så innredning kan monteres. så da kan det snart innredes med møbler og utstyr. Steinar Bjerkerud fra Bjørøya snekkerverksted skal lage innebygde senger så dette blir bare supert. i morgen skal det fyllmasse over varmekablene på vaskerommet/badet i førsteetasje så nå nærmer det seg ferdigstilling. i gangen er det gamle badet revet så her må det felles inn en gulvbit og nytt stoff skal trekkes på en gammel sofa og noen gamle stoler er bestilt slik at dette igjen skal bli en gammeldags hall å komme inn i. Nostalgi skal gjenskapes samtidig som peisestua gjøres om til vaskerom for den praktiske bitens skyld. Gjett om jeg gleder med til alt dette er ferdig.

11. feb, 2018

Oppgradering i heimen!

Nå om dagen bygges det og pusses opp på loftet i hovedbygningen på gården, i helga har jeg beiset tak og vegger så nå kommer det seg veldig. Siden vi har mye besøk vil det bli kjekt med en liten leilighet på loftet både for oss og besøkene som er innom. Når dette er ferdig skal det gamle badet i gangen nede rives og en del av stua skal bli nytt bad/vaskerom. Etter hvert ønsker jeg også å gjøre istand et rom i kjelleren til hund slik at det blir lettvint med pelsstell, vask ol. av hundene der. Fra dette rommet kan de også gå rett ut i hagen som nå er gjerdet inn. Praktisk og lettvint for a mor.

30. des, 2017

En liten oppdatering på slutten av året

Dette har vært et år preget av mye aktivitet på gården. Vi har bygget, endret og utviklet gården videre. Dette er spennende men slitsomt. En får se på det som en periode hvor en må stå på litt ekstra for å skape noe som gjør gården mer driveverdig på sikt. Plass til minibuss til barnehagen har blitt tilrettelagt, jeg har tatt buss sertifikat så nå må jeg starte jakten på den optimale bussen med minimum 19 plasser slik at vi kan komme oss mer rundt på en enklere måte i hverdagen. 2 nye utekroker er bygget slik at vi kan nyte den flotte utsikten i fred og ro selv om været ikke skulle være helt optimalt, her står det igjen litt beising som må gjøres til sommeren, men det blir bare kos når plassene ble så fine. For tiden jobbes det nå inne i hovedbygningen med å rive et gammelt bad og sette i stand et nytt hvor det også skal komme et vaskerom. dette blir fantastisk siden vi til nå har hat vaskemaskinen i kjelleren hvor det nærmest er en hønsestega ned til. Da vi får revet det gamle badet skal hallen pusses opp å tilrettelegges med garderobeløsning, gjett om jeg gleder meg til dette blir ferdig. Til slutt settes det i stand flere soverom slik at vi får flere gjesterom i huset siden vi ønsker å ha plass til familie og venner som kommer på besøk. I tillegg til dette har vi ferdigstilt gjerde rundt huset med porter slik at hundene kan gå ut og inn, gjerdet opp til sauene ved barnehagen og laget ny grillplass i barnehagen, så når alt dette er ferdig utpå våren tror jeg vi skal slappe av litt. Men det er moro å se utvikling selv om det er arbeidsomt. Med dette takker jeg for det gamle året og ønsker det nye velkommen

11. nov, 2017

Seinhøst og roen senker seg over gården.

Den rene høstluften fyller nå lungene når en er ute, i dag ble de siste bladene raket opp ute i hagen og gården er nå ryddet og klar for den kalde og mørke årstiden. Det er godt for alle etter en travel og hektisk sommer og høst. Mye er gjort, forbedret og utviklet til det bedre iløpet av sommeren så nå er det godt å gå inn i ei mørk årstid som får to og firbeinte til å ta det med ro. Nå om dagen ryddes det innomhus i skuffer og skap fra loft til kjeller. Mange generasjoners rot, skatter og finurligheter sorteres, ryddes og kastes fra loftet, en skikkelig "dritt" jobb, men innimellom morro også. For ikke å snakke om hvor deilig følelsen av å få ryddet opp er. Om et par uker kommer årets beste tid for meg, adventstiden og ventetiden før jul, jeg gleder meg til å pynte opp gården med julelys ute og inne og til å feire jul med familie og venner.

19. jul, 2017

Støping og gjerding

I dag har vi støpt fundament til grindene og gjerdet inne ridebane /leikeplass til hest og barnehage. Godt med god hjelp slik at en får unna seg noe når det er ferie slik at en kan drive med dette på dagtid og ikke utover kvelden etter jobb

21. mai, 2017

Jeg prøver meg på noe jeg ikke kan....

Bestemte meg i går kveld for å lage egen hjemmeside over de ting vi holder på med på Lesteberg Gård, dette er både spennende, og utfordrende siden jeg og data ikke alltid er en god kombinasjon. Jeg får ta små skritt av gangen og la veien bli til mens jeg går...
Det vil etterhvert komme mer bilder og informasjon på de ulike sidene. Litt historikk rundt gården vil også komme etterhvert.

22. mai, 2017

Planer i langhelga...

Tor, som er min kjerest fra Sandnes kommer for å hjelpe meg med å snekre grinder å ferdigstille gjerde til hundene, samt sette sammen ei valpekasse til. Vi håper på fint vær, slik at det kan bli rom for avslapning og mulig noen turer på fjorden i kano, dette er noe som fungerer godt som avslapning for både to og firbeinte.

25. mai, 2017

Prosjekt grinder....

Da er vi i god gang med grindene som skal bli pynten til hekken rundt huset som igjen skal holde hunder og valper innenfor et område på gården.Samtidig får de mulighet til å gå løse der vi er, dette blir toppers, praktisk og vil forenkle hverdagen for matmor betraktelig!!!! Se bilder av herlighetene som Tor har hjulpet meg med under.

Helga går mot slutten, mye er gjort. Vi har snekret 4 grinder som skal opp når portstolpene kommer. Gjerdet rundt huset er satt opp så nå kan hundene gå ut og inn som de ønsker. I pinsen får vi besøk av mange vi var på Mc tur i Usa med i fjor, så vårfjøset er vasket og ryddet og klart for selskp, mimring og hygge i gjen. Nye duker er handlet inn og med litt flaks kan jeg pynte med syrin til helga. Tor og jeg har også fått til en padletur på fredag ettermiddag til et vennepar litt lenger opp samt en kjempekpslig padletur heim på natta i skromlemørket på blikkstille vann. Lørdag var vi en tur på sesong åpningen av Samferdselshistorisk senter i Hønefoss med mange veteran lastebiler, biler, Mc og sykler. Dette er reine godtteposen for Tor, etterpå ruslet vi en tur på torget i Hønefoss før vi reiste hjem til mer jobbing på gården. Helga har vært preget av jobb, avslappning og kos hånd i hånd. Kan en ha det bedre